My Graduation tickers

Daisypath Graduation tickers
Voting

Tuesday, November 2, 2010

Monday, October 11, 2010

phone call (",)

10 - 10 - 2010
3 : 22 : 03 until 03 : 30 : 23

At last,
dapat jugak cakap fon dgn dia...
Doa termakbul..
Akhirnya,
dia angkat jugak panggilan Lina..
Lain rasanya,
dh lama tak dengar suara dia,
rindu sangat2..



Saturday, October 9, 2010

Wednesday, October 6, 2010

Friends~~...


Many a person has held close, throughout their entire lives, two friends that
always remained strange to one another, because one of them attracted by
virtue of similarity, the other by difference. ~Emil Ludwig





A friend is a person with whom I may be sincere. Before him I may think aloud.

I am arrived at last in the presence of a man so real and equal,

that I may drop even those undermost garments of dissimulation, courtesy,

and second thought, which men never put off, and may deal with him

with the simplicity and wholeness with which one chemical atom meets another

~Ralph Waldo Emerson





A friend is a person with whom I may be sincere. Before him I may think aloud.

I am arrived at last in the presence of a man so real and equal, that I may drop even

those undermost garments of dissimulation, courtesy, and

second thought, which men never put off, and

may deal with him with the simplicity and wholeness with which one chemical atom

meets another. ~Ralph Waldo Emerson


Sunday, August 29, 2010

Yang Lina Sayang

Bukan senang untuk seseorang itu mengaku tentang sesuatu yang melibatkan kisah silam. Apatah lagi, kalau kisah silamnya itu adalah sesuatu perkara yang buruk. Tapi dengan sikap yang jujur, willing to share and admit the mistake. Jujur itu yang penting.

Lina sangat hargai sikap kejujuran… Kerana sikap ini adalah amat penting, biarlah buruk mana pun sesuatu perkara itu,asalkan diberitahu atau diceritakan oleh individu itu sendiri, insyaallah…Lina boleh terima. Yang penting,Lina dapat tahu daripada individu itu sendiri, dan bukannya daripada orang lain.

Dalam hidup nie,kita tak tahu tahu siapa yang kita akan kenal. Kadang2,kita sendiri pun tak sangka yang kita akan kenal dengan golongan yang kita sendiri tak pernah terfikir yg kita akan kenal golongan itu dalam hidup ini. Well,nothing is impossible….

First impression,ape yang kita rasa,atau fikir tntang seseorang itu,the moment we look at them. Kadang2,first impression kita mungkin tak berapa baik untuk seseorang tue,tapi..lepas dah kenal orang tue, baru kita realize yang orang itu adalah lain, personality dalam diri seseorang tue,jauh menyimpang daripada first impression kita pada dia.

Lepas dh sebulan kenal dengan dia,dan sedikit demi sedikit,dia berkongsi cerita tentang diri dia,tentang masa silam dia….Pahit…tapi seriously, I’m weak at diz…I admit dat.. Bila kita dengar,kita selami hati orang,cuba meletakkan diri kita di tempat dia,huh~~~

N I cried…..

Hidup ini hanya sekali,satu kesilapan akan memberi kesan pada hidup kita. Bukan semua kesilapan begitu,tapi,apapun,kita perlu sentiasa mengelakkan diri daripada melakukan perkara2 yang boleh merosakkan diri kita…

Lina percaya, seseorang yang telah bertaubat, benar2 menyesal akan kesilapan masa lalu, dan berjanji pada dirinya sendiri untuk tidak mengulanginya, boleh menjadi seseorang yang lebih baik daripada orang2 lain. Yang penting…taubat nasuha…

Lina akui,Lina sendiri bukannya baik mana…Lina hanya seorang insan biasa yang tak lari daripada memiliki serba kekurangan dalam diri. Tapi,untuk orang2 yang telah terjebak dengan perkara atau benda yang telah sedikit sebanyak merosakkan diri mereka sendiri… My advice is….Segeralah perbaiki diri…Dan jangan sesekali berputus asa,walau betapa susah sekalipun untuk kembali pulih…

Dan Lina akan sentiasa doakan orang2 yg Lina sayang…

Saaaayang sangat sangat…….

Thursday, July 15, 2010

SPA ohh... Kolej Nilam

Hari nie.......pukul 9.30 pagi,nfon bunyi...time tu dalam kelas Chemistry tutorial...Lina pun tak de laa angkat.Nombor tu pun,nombor yang tak dikenali,06-....

Tutorial habis,sepatutnya ade kelas BI,tapi entah kenapa,lect lambat,tiba2,nfon bunyi lagi,Lina pun angkat,n jawab fon kat luar.

Rupanya yg telefon tue,dari Kolej Nilam,Melaka.Dia kata,nama Lina ada dalam senarai yg SPA hantar untuk bidang Diploma Kejururawatan.Dan dia nk tahu sama ada Lina akan hadir dftar atau tidak,dan yg terkejutnya,dia kata hari daftar adalah ESOK!!

What??Camne Lina nk buat keputusan secepat itu?? Lina dah dapat tempat kat MiCoST,yelah,baru 2 minggu lebih masuk sini,tapi eisy,dh masuk main keluar2 pulak..

Lina pun cakap "Saya rasa saya fikir dulu,bincang dengan keluarga,nanti saya bagitahu Encik semula,boleh tak??"

Orang tu pun kata boleh,dan dia bagi fon number nfon dia untuk Lina bagutahu nanti....Lina pun msej pada mak...cerita..

Serius Lina pening,tak tahu nk pilih yang mana...Memang Lina tunggu2 SPA,tapi bidang dapat pulak Nursing,nk diikutkan bidang,Lina mestilah nk pilih Farmasi...tapi boleh ke Lina dapat keputusan bagus???huh~~

PUkul 3.00 petang,orang Kolej Nilam tu call lagi,dia kata dia nk jawapan sebelum pukul 3.30 ptg sebab dia kena jawab pada SPA,KKM tentang berapa orang yang jadi mendaftar,dan berapa orang yang tak jadi.

OK,Lina tanya dgn ramai frenz,mintak pendapat,tapi yang dekat MiCoST nie,Farhana of course,Izzati n Achoy...

Tepat 3.30 petang,which is 20 minutes ago,orang tu call,n finally,Lina bg jawapan yg Lina takkan mendaftar esok.huh~~
I hope I will not regret of making this decision...

Wednesday, July 14, 2010

Perjalanan Hidup Ini

Adakala nya, kita akan berjumpa dengan seseorang yang mempunyai ciri-ciri yang mungkin sama dengan seseorang yang pernah kita kenal dulu...




Dan pada saat itu,setiap kali kita melihat orang itu,kita akan seringkali teringatkan kepada orang yang kita pernah kenal dulu.




Disebabkan oleh saat-saat yang telah berlalu itu, huh...sangat laa rindu saat-saat itu...tapi,hmm...memanglah still contact dengan dia,tapi tak ade laa selalu....hmm~~




Tapi,since ade sorg nie,memang,huh, same..
same dari aspek cara dia...tue yg bu
at selalu laa teringat pada dia.
eyh,ape LIna cakap nie,LIna pun dah tak faham...hahahaha...~~




Seriously,I wish I can turn back the clock..........
So dat I can fix the situation......

Sunday, July 11, 2010

continue cerita about the hamper

Ok,hamper tu ok,there's no problem pun...
Tapi, cuma yg buatkan ia jadi tak best tu bcoz I know siapa yg sponsor hamper tue...
And that person is the man that I hate the most troughout my life....
I hate him!!!

That's why macam tak de mood je nk feel the joy dapat hamper...
urgh!!

Saturday, July 10, 2010

micost

Huh,sudah sepuluh hari berada di MiCoST...
How do I feel???Hmm...nak diikutkan,life kat sini okey,but it juz dat susah nk makan...tak jumpa ayam pun kat sini...nk makan ikan,hmm...Lina nie dh laa memilih bab2 ikan nie... Susahnye nk makan...

However,tak pe lagi,sebab still at Melaka,ape2 call mom, "Mom,fetch me,let's go JJ,I'm hungry......"
hahaha..itu lah yg selalu berlaku... Well,my mom understands dat anak dia nie,nmpk je kurus, tapi makan..hmm....huh!banyak tue...

Sepanjang orientasi,hmm my group...everything runs smoothly..it juz dat........hmm...the hamper......urgh!!! nanti laa Lina cerita kenapa...

Wednesday, May 26, 2010

Penantianku..

Dah lama tak update blog nie...hmm....
So sorry,dear my readers...

Sekarang nie,Lina is hoping for result UPU tu keluar laa cepat2.... Lina risau laa...resah tau menunggu...Sesunguhnya penantian itu satu penyeksaan...

Result UPU keluar 3rd week of this coming June..huhu...i'm counting days.........

Sunday, April 18, 2010

Esok...

Tomorrow is the day,again,where I was called by SPA,Suruhanjaya Perkhidmatan Awam,m'sia to have an interview. Well,since this interview,if I managed to success,I will be offer to make a diploma,maybe in Medical Lab or in Physiotheraphy.

This is my second time interview,where previously in Nov 2009,I was rejected bcoz at that particular time,I was still studying in UTM.

So,since now,I am no longer studying anywhere,I'm going to attend the interview which is at Jabatan Bomba,Ayer Keroh,Melaka.

Huh,deary readers,wish me luck!!...
Thank U...

Tuesday, April 13, 2010

Kolej Matrikulasi Melaka (KMM)

Tamat je SPM,dapat tawaran ke KMPP,Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Jauhnya,and furthermore, dengan masalah family matters, Lina tak boleh nak ke Matrikulasi, melainkan, Lina dapat ditukarkan ke matrikulasi Melaka, KMM,Kolej Matrikulasi Melaka di Londang,Melaka. Kawan rapat time di Convent, Ain Osman, dapat tawaran ke KMPP jugak. While, Azzyyati(Azie) dapat tawaran ke matrikulasi Melaka.




So,Lina pun online,buat rayuan untuk dipindahkan ke KMM,permohonan Lina ditolak. SO sad,and Lina cuba by phone,menghubungi pegawai Bahagian Pemindahan, Bahagian Matrikulasi, Putrajaya. Dan,Lina berterus-terang sahaja,tentang masaalh Lina. Bout why I can’t go so far,sampai ke Penang.
Pegawai tu kata,

“owh,we never come across matter like this. But,it’s okay, I will have a
meeting regarding this issue for U.”

huh……. Lega Lina rasa… But at the same time, risau jugak, what is the result, dapat tukar atau tak dapat.





And, lastly,lagi 3 hari sebelum registration day ke Matrikulasi, barulah Lina dapat sepucuk surat, via POSLAJU datang ke rumah,huhu rupanya,daripada Bahagian Matrikulasi. Sukacitanya dimaklumkan, permohonan Lina Berjaya untuk menukar tempat program Matrikulasi dari KMPP ke KMM.




Ain Osman sedih,huhu yelah…dia sorg je yang kena gi sana. Azie huh,gembiralah…. On the registration day, datang bertiga,that is,Lina,mom n Diyana(my sis). Sesat lak,nama je org Melaka.Tapi,tak tahu pun cmne nk gi KMM. So,berhenti Tanya pada abang2 TNB yang sdg betulkan lampu jalan. Diorang laa yg tunjukkan kat mane..huhu~~~ lawak je…. Sampai je,huh ramai nyer… sesak! Malunyer….kenapa Lina sorang je yang tak pakai baju kurung? Dalam hati,tertanya-tanya, memang wajib pakai baju kurung ke????? Time beratur tu, terserempak dengan Azie,huhu gembiranya…. Beratur lah sama2…dengan harapan be
sar yang nak sama bilik….hahahaha…



Tiba je giliran Lina, the person in charge, minta Lina surat tawaran,so,Lina bagi lah surat tawaran dari KMPP, since Lina tak terima surat tawaran daripada KMM. Lina bagi dia sekali surat kelulusan permohonan penukaran tempat program sekali. Dan orang itu kata,

“Owh,kes macam ni,awak kena pergi ke Bilik Mesyuarat, awak kena isi borang… “




OH NooOOOo!!!!! Azie dah sedih,Lina pun suruh laa dia daftar je terus,jangan tunggu Lina, coz Lina pun tak tahu berapa lama Lina dalam bilik tu. Nampaknyer, memang tak dapat lah nak sama bilik…..hihihi….




Dah habis daftar,Lina pun gi lah tengok bilik. Inilah roommates Lina time di KMM….


















Lina selalu pergi ke bilik Azie,rapat lah secara tak langsung dengan roommates Azie sekali,Farah,Shareena and Noreen….







Sepanjang di matrik, setiap kali buat report Chemistry,mesti Lina akan buat sama2 dgn Azie. Selalu ke surau same2, tyme Ramadhan terawikh same2…. Honestly,terawikh at KMM was the best record in my life!!!!huhu
Kuliah Azie pun Lina masuk,tapi bukan lah subjek Physic, subjek Chemistry lah… So, mana tak nyer…ramai yang ingat Lina nie student Fizik. Ada sebahagian lagi ingat Azie tu student Hayat~~~ hahahaha…… Banyak lagi cerita sepanjang di KMM, tapi next time Lina story lagi okey…

Thursday, April 8, 2010

Abbas

Abbas, an international student from Africa, my coursemate when I was studying in UTM, hmm… dia baik,till now, dia selalu chat dengan Lina… Ingat lagi, time final sem exam nk dekat, Abbas bg mesej via Facebook, “Princess, please help me, I know nothing about LIS. Meet me at the library this coming study week.” Hmm~~ actually Lina tak de laa close dgn Abbas tue. Cuma ade satu hari tue, dia duduk beside me, time tu subjek LIS. Pelik tengok dia tak de nota. So,Lina pun tanyalah dia, dia ade nota ke tak. Terkejutnya dengar dia kata yang dia tak ada nota langsung bout topic LIS. Kinda pity on him, Lina pun cakap pada dia yang Lina akn tolong dia. Bukan susah pun, juz gi kedai photostate all the notes, one copy for him. Then, the next day, Lina pun bagi lah pada dia. He kinda terhutang budi kowt….

Recently, ade chat dengan Abbas, macam biasa, whenever both of us simultaneously online in facebook, mesti dia akn ajak chat. Dia selalu tanya khabar Sometimes, I do feel like he is kinda ‘buaya’. OoooPppppSSSssss!!!!! Bukan ape, yelah…lelaki, tak kira dari ape negara sekalipun,tetap lelaki. Dia memang pandai ‘meng-ayat’. Dia selalu cakap ‘Lina, U are da light of SGT’… Hmm~~~ whatever laa Mr. Abbas… Sepanjang study week, banyak jugak habis masa belajar,same2 dgn dia. And, it is a sweet memory.

Monday, March 15, 2010

keluar UTM

Dah tamat semester satu,Lina akhirnya membuat keputusan untuk keluar UTM. Lina tak tahu sama ini jalan yang terbaik untuk Lina atau tidak. Tapi,hal ini dipersetujui mak. Lagipun,bidang ni bukan pilihan Lina,nak diikutkan,Lina tak nak daftarkan diri pun dalam bidang ni,tapi mak yang suruh,so ikut je..~~~

Pada 14 Disember 2009,iaitu hari pertama pembukaan semester 2,Lina datang ke UTM Skudai bersama-sama dgn surat rasmi permohonan tarik diri dari pengajian untuk diserahkan kepada fakulti FKSG.Lian pack semua barang dan balik ke Melaka.

Sehingga ke hari ni,terus terang Lina katakan,Lina pun tak yakin sama ada pintu untuk Lina ke IPTA masih terbuka atau tidak,sama ada dapat tawaran atau tidak,Lina pun tak yakin. Lina apply UPU sekali lagi,dan kali ni Lina apply semua UiTM kampus Puncak Alam.Tak tahu la dapat ke tak.

Nak apply je,macam2 masalah datang,masalah beli pin no. nk pilih kategori yang mana tanya KMM,tanya BSN,semua pun tak pasti,luckily akhirnya dapat jugak beli pin no. yang betul.huh~~
nk pilih bidang pulak,ada bidang boleh apply,ada pulak bidang yang tak boleh apply.